Ptysie z jagodami i bitą śmietaną

Ptysie z jagodami i bitą śmietaną

 

Te ptysie z jagodami i bitą śmietaną to absolutny must bake tego lata. Do ich przygotowania zainspirowała mnie moja ulubiona warszawska cukiernia Deseo, w której wizyty nigdy nie mogę sobie odmówić, będąc w stolicy. Te ptysie to mocny konkurent dla tradycyjnych jagodzianek. Są wypchane owocami po brzegi tak, jak lubię najbardziej! Ciasto parzone z chrupiącą kruszonką napakowałem jagodami i pokryłem koroną z bitej śmietany z dodatkiem wanilii. Uważam, że nie można im się oprzeć i mogę nieśmiało powiedzieć, że wyszły tak dobre, jak we wspomnianej cukierni.

Przygotowanie tych ptysiów z jagodami nie jest szczególnie wymagającym zadaniem, chociaż trzeba mieć trochę wprawy z ciastem parzonym, które bywa czasami nieco kapryśne, o czym już pisałem. Ja nadal walczę, aby uzyskać idealny kształt kuli, bo niestety zawsze nieco opadają, ale wydaje mi się, że z każdym podejściem wychodzą odrobinę lepiej. 😉

Nadzienie przygotowałem z leśnych jagód; niech nie zwiodą Was borówki na zdjęciu, bo tylko dekoracja. 😉 Ugotowałem je z niewielką ilością cukru oraz z dodatkiem pektyny do dżemów, jednakże z powodzeniem można użyć również skrobi ziemniaczanej. Nadzienie dobrze schłodzić przed szprycowaniem, aby nabrało odpowiedniej gęstości, więc można je przygotować je wcześniej. Ptysie z jagodami są najlepsze w dniu pieczenia – później ciasto nabiera wilgoci i nie są już tak chrupiące. Dlatego nie warto przygotowywać ich z wyprzedzeniem.

Moje ptysie z jagodami dodatkowo udekorowałem resztkami ciasta pozostałego po odcięciu wierzchołków, które wymieszałem ze sproszkowanym jadalnym złotem. Uzyskaną kruszonką posypałem czapę z bitej śmietany, aby wyglądały jeszcze bardziej apetycznie. To tyle z mojej strony i gorąco zachęcam do ich przygotowania, póki sezon na jagody trwa w najlepsze!

Zdjęcie - Ptysie z jagodami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ptysie z jagodami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ptysie z jagodami i bitą śmietaną Wydrukuj przepis

Ilość porcji: 16 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 45 minut 45 minut

Ptysie z jagodami i bitą śmietaną

Składniki:

Kruszonka (craquelin):

  • 65 g miękkiego masła
  • 85 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru, najlepiej miałkiego

 

Ciasto parzone:

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka (rozmiar L)
  • szczypta soli

 

Nadzienie jagodowe:

  • 1 kg leśnych jagód (mogą być mrożone)
  • 100 g cukru
  • 25 g pektyny do dżemów* lub 50 g skrobi ziemniaczanej

 

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki sproszkowanego jadalnego złota (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kruszonka (craquelin)

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieć ze sobą lub zmiksuj za pomocą miksera.
  2. Kolejno rozwałkuj ją cienko (na 2 mm) pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 30 minut do schłodzenia. Po przygotowaniu ciasta parzonego powycinaj z niej okręgi o średnicy 5-6 cm.

 

Ciasto parzone

  1. W garnku zagotuj wodę wraz z masłem oraz solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij całość energicznie mieszać, aż mąka zacznie odchodzić od garnka i powstanie gładkie ciasto.
  2. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przełóż je kolejno do robota kuchennego i zacznij miksować, wbijając jajka, jedno po drugim. Sprawdzaj cały czas konsystencję ciasta. Powinno być dość gęste, ale dać się wycisnąć przez szprycę, zachowując jednocześnie kształt.
  3. Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką o średnicy 1 cm i wyciśnij wysokie koła o średnicy  ok. 5-6 cm na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia (polecam zrobić najpierw obrys okręgów – będzie łatwiej). Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów — ptysie mocno rosną. Ja wyciskam po 8 sztuk na dużą blachę.
  4. Zamrożone okręgi z kruszonki kolejno układaj na wyciśniętych ptysiach. Ptysie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu!) i piecz przez ok. 25-30 minut do złotobrązowego koloru. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ptysie upiekły się w środku. W razie potrzeby wydłuż czas o kilka minut. Ptysie całkowicie ostudź.

 

Nadzienie jagodowe

(Nadzienie warto zrobić dzień wcześniej i wystudzić w lodówce przed użyciem. Dopiero po kilku godzinach w lodówce będzie odpowiednio gęste).

  1. Jagody przesyp do rondelka. Zasyp cukrem oraz pektyną i dokładnie wymieszaj.
  2. Garnek wstaw na ogień i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-8 minut, aby owoce delikatnie zmiękły i puściły sok, a pektyna zaczęła żelować. (Jeśli używasz skrobi, to po ugotowaniu jagód, zrób rozczyn, mieszając ją z odrobiną wody (ok. 50-80 ml) i wlej do owoców, a następnie gotuj przez 2-3 minuty, aby całość zgęstniała niczym kisiel).
  3.  Odstaw do całkowitego wystudzenia. Nadzienie przechowuj w lodówce do momentu wykorzystania (minimum 2-3 godziny).

 

Bita śmietana

(Przygotuj przed samym składaniem ptysiów).

  1. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna.
  2. Do gotowego kremu dodaj cukier lub ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia.

 

Składanie ptysiów

  1. Ptysiom odetnij wierzch tak, aby z łatwością je nadziać. Pozostałe "czapeczki" z ciasta odstaw.
  2. Nadzenie jagodowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm i napełnij nim ptysie.
  3. Bitą śmietanę przełóż do osobnego rękawa z tylką w kształcie gwiazdki i udekoruj nim wierzch ptysiów, zostawiając na środku otwór. W jego miejsce nałóż pozostałe nadzienie jagodowe po sam wierzch kremu.
  4. Odcięte kawałki ciasta ptysiowego pokrusz i pomieszaj ze sproszkowanym jadalnym złotem. Kruszoną obsyp dekorację z bitej śmietany.
  5. Ptysie przechowuj w lodówce do momentu podania (maksymalnie 1 dzień).

UWAGI

*Zamiast czystej pektyny do dżemów, można użyć również sklepowy Żelfix. Należy tylko przeczytać, na jaką ilość owoców jest on przeznaczony. Nie polecam cukru żelującego, ponieważ należy dać go dużo i jagody będą za słodkie.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Ptysie z jagodami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów