Pszenno - żytni chleb z garnka

Dzielę się z Wami przepisem, na bardzo smaczny chleb pszenno – żytni na zakwasie. Ten chleb, to mój ostatni faworyt, i piekę go z małymi przerwami dość często. Najlepszy efekt można osiągnąć, piekąc ten chlebek w garnku żeliwnym, sprawdzi się również emaliowana brytfanna. Sama procedura pieczenia, może się wydawać dość skomplikowana, ale…..wszystko wydaje się trudne, zanim stanie się proste ?

Chleb z garnka na zakwasie
Składniki na chleb pieczony w garnku- 510 g mąki pszennej chlebowej
- 220 g aktywny zakwas żytni
- 330 g wody
- 11 g soli
Mąkę, wodę i zakwas pomieszaj w postrzępioną masę i odstaw na 30 minut.
Dodaj sól i wyrabiaj ciasto kilka minut, do dokładnego połączenia składników. Ciasto daj do naoliwionej miseczki, przykryj folią spożywczą.
Składaj ciasto trzykrotnie, co 30 minut –> Rozciągaj boki ciasta z czterech stron i składaj do środka jak kopertę. Po każdym składaniu, ponownie zostawiaj ciasto na 30 minut. Ta czynność sprawia, że poprawia się struktura ciasta. Ja składam chleb w miseczce.
Koszyczek do wyrastania chleba, dokładnie posyp mąką ryżową lub ziemniaczaną. Przełóż ciasto do koszyczka ( łączeniem do góry ). Koszyczek daj do lodówki na około 8 godzin. Ciasto w koszyku, powinno podwoić objętość.
Piekarnik nagrzej razem z garnkiem i pokrywką do 250 stopni. Ostrożnie przełóż ciasto z koszyczka do nagrzanego garnka, łączeniem do dołu, czyli ciasto znajdujące się na dnie koszyczka, powinno być na górze.
Natnij żyletką środek chleba, przykryj pokrywką i daj do piekarnika na 20 – 25 minut. Po tym czasie, ściąg pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni, i piecz jeszcze chleb przez około 20 minut do mocnego zrumienienia.
Gotowy chlebek, odstaw do schłodzenia. Smacznego ?