Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami

Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami

Uwielbiam wypieki z wiórkami kokosowymi., nie tylko ja ale i wszyscy domownicy.
Znalazłam tutaj przepis na kokosowe muffiny z suszonymi morelami. Z podanego przepisu wyszło mi ok 14 muffinek. Były tak aromatyczne i smaczne, że były tylko przez moment :-)
Zdjęcie - Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 14 sztuk:
150 g mąki pszennej,
150 g mąki orkiszowej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g masła lub margaryny, (roztopione i wystudzone), 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka pokrojonej drobno suszonej moreli około 150 g, 1 szklanka wiórków kokosowych około 90 g, 2 duże jajka, 3/4 szklanki mleka około 180 ml. Zdjęcie - Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: W jednym naczyniu połączyć ze sobą składniki suche: mąki, proszek do pieczenia , cukier ,sodę, , wiórki kokosowe i pokrojone drobno suszone morele
W drugim naczyniu połączyć wszystkie składniki płynne: rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę, rozmącone jajka oraz mleko.
Do suchych wymieszanych składników dodać płynne i wszystko wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Zdjęcie - Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Foremki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :-)

Kategorie przepisów