Pstrąg z patelni

Jakiś czas temu moja kuchnia wzbogaciła się o patelnię grillową. Po kilku tygodniach stwierdziłam, że nie wiem, jak mogłam kiedyś bez niej funkcjonować ;) Świetnie grilluje się na niej mięso, ryby, a także warzywa. Wszystko to można przygotować bardzo szybko, z minimalną ilością tłuszczu, a jedyną wadą jest to, że jeśli chcemy naszą potrawę troszkę przypiec, to zdarza się dymienie i wynikający z tego zapach w całym domu. Od czego jednak dobry wyciąg? - włączam funkcję turbo i już po chwili nikt nie pamięta o tym, że coś było smażone.

Taki pstrąg "chodził" za mną już od dawna. Przepis jest tak prosty, że prościej już się chyba nie da.

Składniki:

sprawione pstrągi

koperek

oliwa

sól, pieprz

do podania: masło, cytryna, koperek

Pstrągi umyj, wytrzyj do sucha, ułóż w długim naczyniu. Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem. Używając pędzelka, posmaruj ryby z wierzchu i w środku oliwą z przyprawami. Patelnię grillową dobrze rozgrzej, następnie zmniejsz ogień i połóż pstrągi. Smaż po 4-5 minut z każdej strony. Przed podaniem, połóż na każdej rybie kawałek masła, poczekaj, aż się roztopi, i posyp koperkiem.

Zdjęcie - Pstrąg z patelni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

10

Łosoś z grilla

cayenne cayenne
Błahostki

3

makrela z grilla

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

9

Łosoś grillowany na dwa sposob…

gania gania
My cuisine

Sandacz z musem z fenkułu

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Cytrynowo - imbirowy pstrąg z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Dorsz z cukinią w kokosowym so…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Racuchy z borówkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Ciasteczka fistaszkowe z otręb…

aronia aronia
Wiem co jem

2

Chłodnik kresowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Makaron z bobem i wędzonym ser…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Grillowany oscypek z sosem tru…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne