Pstrąg z patelni

Jakiś czas temu moja kuchnia wzbogaciła się o patelnię grillową. Po kilku tygodniach stwierdziłam, że nie wiem, jak mogłam kiedyś bez niej funkcjonować ;) Świetnie grilluje się na niej mięso, ryby, a także warzywa. Wszystko to można przygotować bardzo szybko, z minimalną ilością tłuszczu, a jedyną wadą jest to, że jeśli chcemy naszą potrawę troszkę przypiec, to zdarza się dymienie i wynikający z tego zapach w całym domu. Od czego jednak dobry wyciąg? - włączam funkcję turbo i już po chwili nikt nie pamięta o tym, że coś było smażone.

Taki pstrąg "chodził" za mną już od dawna. Przepis jest tak prosty, że prościej już się chyba nie da.

Składniki:

sprawione pstrągi

koperek

oliwa

sól, pieprz

do podania: masło, cytryna, koperek

Pstrągi umyj, wytrzyj do sucha, ułóż w długim naczyniu. Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem. Używając pędzelka, posmaruj ryby z wierzchu i w środku oliwą z przyprawami. Patelnię grillową dobrze rozgrzej, następnie zmniejsz ogień i połóż pstrągi. Smaż po 4-5 minut z każdej strony. Przed podaniem, połóż na każdej rybie kawałek masła, poczekaj, aż się roztopi, i posyp koperkiem.

Zdjęcie - Pstrąg z patelni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

10

Łosoś z grilla

cayenne cayenne
Błahostki

2

makrela z grilla

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

9

Łosoś grillowany na dwa sposob…

gania gania
My cuisine

Omlet z kurkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ziemniaki gotowane w ziołach

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

1

Naleśniki o smaku sernika brzo…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

2

Domowy sos barbecue

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Przepisy na grilla: dodatki i…

Dorota Dorota
SuperStyler

1

Faszerowane pomidory

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Bułeczki z czosnkiem i letnie…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Sałatka z kalafiora (surowego)…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Szaszłyki z wątróbki i sos śli…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI