Pstrąg w sosie kokosowym
Pierwszy dzień szkoły. Jeszcze bez dzwonka. Duże emocje, bo nowi nauczyciele, a u córki niespodziewanie zmieniła się wychowawczyni. Ciekawość, smutek, ekscytacja. Dużo się wczoraj działo w dziecięcych serduszkach. I obiad też był nowy, ale do nowych smaków dzieci już dawno przywykły. ;-))
Ryba w sosie kokosowym
800 g ryby, u mnie pstrąg
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
sok z połówki limonki
60 g pasty paprykowej (właśnie patrzę, że dałam dużo mniej, zagapiłam się ;-))
30 g mąki
100 ml oliwy
400 ml mleka kokosowego
Sofrito:
1 cebula
1 papryczka chilli
sporo bazylii
2 łodygi selera naciowego
sól i pieprz
Filety ryby pozbawione ości nasmarowałam solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z limonki.
Posiekałam papryczki, cebulę i seler. Podsmażyłam na połowie oliwy. Dodałam posiekaną bazylię i bułgarską pastę paprykową. Posypałam mąką i gotowałam przez 4 minuty. Wlałam mleczko kokosowe i gotowałam do zgęstnienia. Trochę dosoliłam.
Rybę usmażyłam na reszczie oliwy. Podałam polaną sosem w towarzystwie ryżu Gallo.
Pyszna. Kolejny dobry przepis od I&A. :-)
* źródło - blog Kuchnia Ireny i Andrzeja