Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Będąc dzieckiem nie przepadałam za rybami smażonymi w całości a to oczywiście ze względu na ości. Nie umiałam sobie z nimi poradzić więc po kilku próbach porzuciłam je całkowicie  i nawet apetyczny zapach z kuchni mnie nie kusił. Przez bardzo długi czas jeśli smażyłam to tylko filety. Po latach  spróbowałam ponownie i muszę powiedzieć, że taka ryba bardzo mi odpowiada. A i ości nie są jakieś straszne, wystarczy odciągnąć kręgosłup i wszystkie odchodzą.

Zdjęcie - Pstrąg smażony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis tradycyjny

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • rozmaryn lub tymianek

Ryby umyć, osuszyć, skropić cytryną i natrzeć solą, pieprzem. W środek włożyć plasterki czosnku oraz rozmaryn lub tymianek. Rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów