Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pyszny sposób na pieczoną rybę! Pstrąg przyrządzony w ten sposób jest delikatny i soczysty. Ja zawijam go w papier do pieczenia, to zdrowsza opcja niż folia aluminiowa. Świetnie smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami – klik i surówką, na przykład z młodej kapusty – klik.

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowymSkładniki
  • 2 pstrągi

  • sok z połowy cytryny

  • 50 g miękkiego masła

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Masło wymieszać w miseczce z pietruszką, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Włożyć do zamrażalki na około 30 minut (powinno stwardnieć).
  • Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć w środku i na zewnątrz.
  • Masło wyciągnąć i pokroić w cienkie plastry. Ryby ułożyć na kawałku papieru do pieczenia (każdą osobno). Masło włożyć do środka ryby i ułożyć kilka plastrów na zewnątrz. Papier zawinąć tak, żeby przykryć rybę i zawinąć boki jak w cukierku. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.

Kategorie przepisów