Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pyszny sposób na pieczoną rybę! Pstrąg przyrządzony w ten sposób jest delikatny i soczysty. Ja zawijam go w papier do pieczenia, to zdrowsza opcja niż folia aluminiowa. Świetnie smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami – klik i surówką, na przykład z młodej kapusty – klik.

2 pstrągi
sok z połowy cytryny
50 g miękkiego masła
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
- Masło wymieszać w miseczce z pietruszką, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Włożyć do zamrażalki na około 30 minut (powinno stwardnieć).
- Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć w środku i na zewnątrz.
- Masło wyciągnąć i pokroić w cienkie plastry. Ryby ułożyć na kawałku papieru do pieczenia (każdą osobno). Masło włożyć do środka ryby i ułożyć kilka plastrów na zewnątrz. Papier zawinąć tak, żeby przykryć rybę i zawinąć boki jak w cukierku. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.