Pstrąg łososiowy na smażonej sałacie

Pstrąg łososiowy na smażonej sałacie
Dzisiaj ryba, a jeśli ryba to dzisiaj jest piątek! Ale u nas nie zawsze tylko piątek :) uwielbiamy ryby i gdyby nie ich ceny jedlibyśmy je pewnie niemal codziennie. Tym razem pstrąg łososiowy. Lubie lidlowe czwartki, bo wtedy są łatwo dostępne ryby w rozsądnej cenie. Jeszcze nigdy nie nacięłam się na ich jakość więc kupuję. Oczywiście chciałabym i u Pana Sandacza kupować co środę, ale niestety człek pracujący nie bardzo ma możliwość tam dotrzeć :) Pewnie zdziwiła was trochę ta smażona sałata? Podpatrzyłam ten patent ostatnio u Gordona w jakimś programie. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy ładne liście sałaty na dosłownie 30 sekund podrzucając je na patelni. Okazało się, że sałata nabrała zupełnie innego wymiaru. Na pewno będę powtarzać ten manewr.
Pstrąg łososiowy na smażonej sałacie
  • filet z pstrąga
  • sól
  • pieprz
  • limonka
  • olej
  • świeży tymianek
  • sałata
Zdjęcie - pstrąg łososiowy na smażonej sałacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chyba najprostsze przygotowanie ryby z możliwych. Jest tak dobra, że niczego więcej jej nie potrzeba. Filet oczyściłam, pokroiłam na kilka kawałków, skórkę nacięłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i skropiłam limonką. Chwile sobie postała i usmażyłam ją na oleju rzepakowym po 3 minutki z każdej strony zaczynając od strony ze skórką (może potrzebować ciut więcej czasu żeby się lekko przyrumienić) Rybkę podałam na sałacie wykonanej jak powyżej i posypałam świeżym tymiankiem.
Zdjęcie - pstrąg łososiowy na smażonej sałacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów