Przytulone bułeczki w kształcie serca

Nie jestem miłośniczką Walentynek, ale każda okazja do okazywania uczuć jest dobra. Śniadanie przyniesione do łóżka może smakować wyjątkowo każdego dnia, nie tylko w miłosne święto. Szczególnie jeśli będą to domowe bułeczki, przytulone na kształt serca. W ten sposób można uformować bułeczki z wielu przepisów.
Ja dziś upiekłam je w wersji z mąką pełnoziarnistą i orzechami nerkowca, które można zastąpić także ziarnami słonecznika czy sezamem, po prostu tym co macie pod ręką
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 7 g suszonych drożdży
- 400 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- garść orzechów lub bakalii
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy drożdże, bakalie/ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę z łyżką oliwy i wyrabiamy ciasto kilka minut. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej z nich formujemy małą bułeczkę, które układamy na blasze (wyłożonej pergaminem) w kształt serca. Chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
- Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 17 minut w 190 stopniach.