Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika

Zdjęcie - Przyprawa do piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyprawę do piernika wykorzystuję na tysiąc sposobów: do kakao, do gorącej czekolady, do naleśników z kakao, do grzanego wina (można dać więcej goździków) albo herbatki malinowej, do ciast (ostatnio np. do marchewkowego). Uwielbiam ten smak, więc zimą dodaję gdzie się da :-) A te przepiękne naczynka na zdjęciu, to oczywiście dzieło utalentowanej Asi z Made By You. To miejsce dla każdego, kto chce samodzielnie coś pomalować, ale też można kupić gotowe unikalne prace.

  • 1 łyżka imbiru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 9 ziaren zmielonego ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • anyżek

Duże i ziarniste zapakować do młynka do kawy i zmielić. Wymieszać wszystko i przesypać do szczelnego pojemnika. Można eksperymentować i zmieniać proporcje. Jeśli lubicie zapach kardamonu można zwiększyć jego ilość, albo jeśli chcecie, żeby było ostrzejsze dodać więcej pieprzu.

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zobacz rowniez:Egg NogSałatka Nicejska - menu oscarowe 2013Bliny Demidoff z filmu Uczta BabettePad Thai

Kategorie przepisów