Przepyszne ciasto cukiniowe


Nie jestem (raczej "nie byłam") wielką fanką ciast z dodatkiem warzyw. Dotąd odważyłam się jedynie na wpakowanie do ciasta dyni. Powstały wówczas tartaletki oraz dyniowy piernik. Niom. Kilka dni temu mama wróciła od sąsiadki z cukinią. I przepisem na cukiniowe ciasto w pakiecie. Z bliżej nieznanych przyczyn pakiet ten wylądował u mnie na blacie. Cóż było robić... No cukiniowca, rzecz jasna. No to zrobiłam. I teraz nie wiem: czy to ja jestem tak wybitnie uzdolniona, czy też może ciasto z cukinią jest po prostu tak niewypowiedzianie pyszne. Jak myślicie?
Należy przygotować:
2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka (alergicy zamieniają na 1/3 szklanki wody lub mleka roślinnego)
2 pełne łyżki kakao (alergicy dają karob)
łyżkę cukru z pieczoną wanilią
łyżeczkę cynamonu
łyżeczkę sody
ewentualnie: 3/4 szklanki bakalii
Wszystkie składniki prócz cukinii, mąki i bakalii zmiksować. Dodać mąkę i cukinię, i jeszcze chwilę miksować - do połączenia się składników. Dodać bakalie, wymieszać. Formę* wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg), po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez pół godziny.
*my lubimy płaskie ciasta, więc cukiniowca piekę w dość dużej, płaskiej blasze
Moją książkę można kupić na Allegro, w księgarni JakWyżej i Coryllus oraz w sklepie alergica.pl Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz w Strefie Zdrowia.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!