Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką

To najprostszy i najszybszy chleb jaki do tej pory przygotowywałam. Nie musicie nastawiać zaczynu z drożdży, wystarczy wymieszać je z cukrem i wodą, od razu dosypać pozostałe składniki, znowu wymieszać łyżką (nie potrzeba nawet miksera!) i gotowe! Ciasto wyrasta w misce tylko 30 minut, następnie przekładamy je do formy, w której wyrasta kolejne maksymalnie 30 minut (u mnie 15, czas wyrastania w głównej mierze zależy od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, chlebek powinien wyrosnąć odrobinę ponad krawędź foremki, wówczas jest gotowy do pieczenia). Całość łącznie z pieczeniem zajmuje niecałe 2 godziny! Trzeba go jeszcze wystudzić i już można kroić, pyszny, domowy chlebek. Zajrzyjcie też na inne przepisy na chleb – klik.

450 g mąki pszennej typ 450 lub 650
50 g mąki pszennej typ 1850
½ szklanki otrębów pszennych
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
500 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
- W dużej misce wymieszać razem drożdże, cukier i całą wodę.
- Dodać mąkę, otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika i sól. Ponownie wymieszać łyżką. Miskę zakryć kuchenną ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wilgotną dłonią. Odstawić na 15-30 minut. Chleb rośnie dość szybko, ja po przełożeniu go do formy od razu rozgrzewam piekarnik i jak tylko się nagrzeje chleb już wystaje ponad krawędź foremki. Wówczas idzie do pieca. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć go z formy, wówczas skórka będzie bardziej chrupiąca.