Przekładaniec porzeczkowy
            Do ciast owocowych w kremie uważam, że najlepsze są porzeczki. Ich kwaskowatosć swietnie uzupełnia słodycz kremu na bazie bitej smietany, a dodatek słodkiej porzeczkowej galaretki sprawia, że ciasto jest jeszcze lepsze i mniej kwaśne. Przekładaniec porzeczkowy, to pyszna kompozycja smakowa i na pewno niektórych zachwyci. To wreszcie ciasto, które można smiało podać na uroczyste spotkania.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
 - 160 g drobnego cukru
 - szczypta soli
 - 125 g mąki tortowej
 - 100 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 5 łyżek oleju słonecznikowego
 
Składniki na krem:
- 500 ml smietany kremówki 30%
 - 125 g zmielonych migdałów
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 200 g cukru pudru
 - 500 g świeżej czerwonej porzeczki
 - 50 g suchej galaretki
 - 200 ml wrzącej wody
 - kilka gałązek porzeczki
 
Wykonanie biszkoptu:
- Białka ubić z solą i cukrem, dodać po jednym żółtku oraz olej.
 - Mąkę z proszkiem przesiać, dodać mączkę migdałową lub zmielone migdały i delikatnie połączyć z ubitą masą.
 - Formę tortową wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą i przelać ciasto.
 - Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
 - Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
 - Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
 - Porzeczki umyć, usunąć gałązki, kilka zostawić do dekoracji.
 - Wymieszać z lekko stężoną galaretką.
 - Smietanę ubić na sztywno, połączyć z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami oraz wanilią.
 - Na pierwszy blat wyłożyć połowę porzeczek w galaretce, następnie połowę bitej smietany.
 - Przykryć drugim blatem i powtórzyć kolejność, odłożyć 3 łyżki na dekorację.
 - Wierzch przekładańca porzeczkowego udekorować wkoło rozetkami oraz gałązkami porzeczek.
 
Smacznego ?
autor: Samantha
            


