Proteinowe irysy bez cukru
Przepis na proteinowe irysy bez cukru powstał przypadkiem, ale okazał się jednym z moich najlepszych pomysłów. Pyszne ciągnące kwadraciki rzeczywiście przypominają w smaku te znane cukierki, ale można je jeść bezkarnie! Polecam - są naprawdę niesamowite.
Proteinowe irysy bez cukru
- 100g odżywki białkowej* o smaku ciasteczkowym (może być też toffi, waniliowa itp.)
- 50g erytrolu w proszku
- 125g mąki owsianej
- 150g pasty słonecznikowej (ew. masła z nerkowców)
- 125g mleka
1) Wymieszać odżywkę białkową, erytrol i mąkę owsianą.
2) Dodać pastę słonecznikową i mleko i dokładnie wymieszać.
3) Przełożyć do formy o wymiarach ok. 15x15 cm wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i wstawić na noc do zamrażalnika.
4) Przełożyć na ok. pół godziny do lodówki i pokroić na kwadraty.5) Przechowywać w lodówce owinięte indywidualnie w folię; można je też zamrozić - nadają się do jedzenia prawie od razu po wyjęciu z zamrażalnika.
*z serwatki, nie roślinnej
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenieLiczba sztuk: 16Kaloryczność jednej sztuki: 110 kcal