Prosty chleb żytni na zakwasie

Prosty chleb żytni na zakwasie

Zdjęcie - Prosty chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem najprostsze jest najlepsze, reguła ta potwierdza się często w temacie chleba. Uwielbiam eksperymentować z chrupiącymi wypiekami, a niektóre szaleństwa chętnie powtarzam, ale czasem lubię upiec najzwyklejszy chleb bez dodatków. Tak jak ten prosty chleb żytni na zakwasie.

Jego składniki stanowią jedynie: mąka, woda i sól. Oczywiście jeszcze zakwas żytni, ale on również składa się tylko z mąki i wody.

Ciasto po dodaniu aktywnego (czyli dokarmionego) zakwasu potrzebuje jedynie 4,5 h, aby wyrosnąć, więc nie dość, że jest to prosty w przygotowaniu chleb, to jeszcze jak na wypieki zakwasowe całkiem szybki.

Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka.

Przepis sprawdzi się idealnie w kuchni tradycjonalistów, a także początkujących domowych piekarzy. A po więcej wskazówek o wypieku domowego chleba na zakwasie zapraszam tu.

Zdjęcie - Prosty chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosty chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prosty chleb żytni na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 450 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników.
  2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h i 30 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy ok. 40 minut.
  4. Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów