Prosty chleb razowy

Im dłużej piekę, tym chętniej eksperymentuję z nowymi smakami i wypiekami. Czasem jednak mam ochotę na najzwyklejszy chleb, bez zbędnych dodatków. Wiem też, że sporo czytelników poszukuje najłatwiejszych przepisów i taka też jest dzisiejsza receptura.
Prosty chleb pszenny razowy (100%) gotowy już w 2,5 godziny!
- 500 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 350 ml letniej wody
- łyżka oliwy/oleju roślinnego
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże.
- Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto.
- Po ok. 4 minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h 40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.