Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami

To takie ciasto,które robi się w zasadzie samo. Ubite jajka, trochę cukru, mąki i biszkopt gotowy (mój piekłam na wiejskich jajkach, stąd ten „kosmiczny” żółty odcień:). Na wierzchu rozsmaruj trochę ulubionego dżemu, nałóż ubitą śmietankę, owoce i już cudny deser gotowy!
Mój biszkopt upiekłam w małej foremce o średnicy ok. 18 cm. Jeśli chcesz przygotować większy placek, podwój proporcje i wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut.
Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z białkami, które zostały po upieczeniu biszkoptu, polecam migdałowe babeczki – do ich przygotowania potrzebne są z kolei tylko białka. Przepis na babeczki znajdziesz TU (link).
- żółtko - 3 szt
- gorąca woda - 3 łyżki
- cukier - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sól - szczypta
- bita śmietana - do podania
- owoce - do podania
Żółtka ubij ze szczyptą soli i gorącą wodą na puszystą, jasnożółtą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier.
Gdy cały cukier się rozpuści, dodaj do masy mąkę (najlepiej przesianą) z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15-20 minut. Ostudź.
Ciasto ozdób wg. uznania ubitą śmietanką i owocami.