Proste ciasto wiśniowe
Bardzo proste w wykonaniu ciasto z wiśniami z syropu z delikatnym posmakiem czekolady i mokrych wiśni. Polecam i idę jeść :-)
5 JAJEK
1 SZKLANKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ +1 ŁYŻKA
2 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ
4 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY LUB JOGURTU NATURALNEGO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻECZKA SODY
1/2 SZKLANKI CUKRU
250 G MARGARYNY (jak do smarowania chleba)
400 G WIŚNI Z SYROPU ODSĄCZONYCH
1 TABLICZKA CZEKOLADY MLECZNEJ połamanej (100 g)
Margarynę rozmiksuj z cukrem następnie wbijaj pojedynczo po jajku, dodaj przesiane mąki oraz proszek i sodę . Na końcu dodaj śmietanę i wymieszaj na jednolitą masę. Wiśnie wsyp do miski i posyp łyżką mąki ziemniaczanej - wrzuć do ciasta wraz z połamana czekolada i delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do wysmarowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut , sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Smacznego