Proste ciasto pomarańczowe

Smaczne, bardzo proste w wykonaniu ciasto pomarańczowe. Przygotujecie je bez użycia miksera. Ma przyjemny cytrusowy aromat, jest wilgotne i pięknie pachnie! Jeśli lubicie takie ciasta, przypominam też przepis na równie smaczne ciasto cytrynowe – klik.

- Składniki :
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
sok z 1 pomarańczy
175 g drobnego cukru
100 ml oleju
3 duże jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
- Lukier pomarańczowy :
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce umieścić skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Dodać olej, jajka i jogurt naturalny, wymieszać trzepaczką rózgową. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
- Kiedy ciasto wystygnie przygotować lukier : w szklance wymieszać cukier puder i sok z pomarańczy (jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę soku z pomarańczy, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru). Polać ciasto.