Prosta babka pomarańczowa

Prosta babka pomarańczowa

Bardzo smaczna, aromatyczna babka o pomarańczowym smaku. Dość wilgotna, długo zachowuje świeżość. Polecam !

przepis znalazłam na stronie I love bake

 

Zdjęcie - Prosta babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 225 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej [dałam pół na pół]
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego [u mnie z 2 pomarańczy]
  • szczypta soli

 

Formę babkową posmarować lekko masłem i oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar [w oryginalnym przepisie nie było podanych wymiarów foremki, ja użyłam 2-litrowej formy babkowej z kominkiem, Ø22cm]*

Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

W drugiej misce umieścić masło i cukier, zmiksować na puszystą masę (przez ok.3 minuty). Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym jajku.

Następnie nadal miksując dodawać na przemian przesianą mąkę i sok z pomarańczy. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy, wymieszać.

Ciasto wlać do przygotowanej formy babkowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-45 minut lub do suchego patyczka [u mnie babka piekła się prawie 90 minut].

Upieczone ciasto zostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć je z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

* polecam użycie nieco większej formy, moja była trochę za mała i przez to musiałam    wydłużyć czas pieczenia, ponieważ po 45 minutach środek ciasta był surowy

 

Zdjęcie - Prosta babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów