Preclowe hot dogi


Preclowe hot dogi (16 sztuk)*
- 8 parówek
- 4,5 kubka mąki
- 1,5 kubka ciepłej wody
- paczka suchych drożdży instant (7g)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 60g masła
Do gotowania
- 7 kubków wody
- pół kubka sody oczyszczonej
-olej do wysmarowania miski
- jajko do posmarowania
Parówki przekrój na pół i odłóż na później.
W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
W dużej misce lub w misce od maszyny do zagniatania pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj wodę i masło i rozpocznij zagniatanie. Zagniataj przez ok 10 minut. Ciasto powinno być lekkie i nie kleić się do palców. Jeśli jest zbyt klejące dodaj jeszcze trochę mąki aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Wyjmij ciasto z miski, opłucz ją, osusz i wysmaruj cienką warstwą oleju. Wsadź ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np obok lekko rozgrzanego palnika) na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto z miski, zagnieć kilka razy i podziel na 16 części. Z każdej części utwórz około 15centymetrowy rulon i owiń nim parówkę dookoła.
W garnku rozpuść sodę w 7 kubkach wody i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj owinięte ciastem parówki i gotuj przez około 30 sekund. Następnie wyjmij je z wody, osusz i umieść na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce roztrzep jedno jajko z 2 łyżkami zimnej wody. Posmaruj nim każdego hot doga i wsadź do piekarnika na około 15 minut, aż zbrązowieją. Gotowe odłóż na chwilę do ostygnięcia, gdyż będą bardzo gorące.
* Jak wspominałam wcześniej, przepis znalazłam tu. Zajrzyjcie koniecznie po zdjęcia, jak zrobić to krok po kroku.
Śliwka