PRECLE DROŻDŻOWE

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUpiekłam te precle już jakiś czas temu , ale poczekałam z wpisem , aż zacznie się Tydzień Kuchni Staropolskiej. Przepis miałam już od dawna w swoich notatkach , wycięty z jakiejś gazety i nawet nie wiedziałabym , że pasuje do tej akcji kulinarnej , gdyby nie dopisek pod tytułem: "staroświeckie niedzielne śniadanie". Pewnie dlatego staroświeckie , bo teraz bardziej popularne są "bajgle" (podobne w wykonaniu , ale inne w smaku) , a dlaczego niedzielne ? Przygotowanie takich precli zajmuje trochę czasu , więc żeby zdążyć na śniadanie trzeba by było wstać bardzo wcześnie albo... poświęcić na to leniwy , niedzielny poranek ;-) Jednak ja swoje upiekłam późnym popołudniem - część zjedliśmy jeszcze na ciepło , bez niczego , a część została na później , do sałatki.

Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży (dałam 2 op. suszonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła

- dodatkowo: 2 łyżki cukru do gotowania

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki , 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na puszystą masę.
Ogrzaną mąkę wymieszać z masą jajeczną , wyrośniętymi drożdżami i resztą mleka , dokładnie wyrobić (najpierw drewnianą łyżką , a potem ręką). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone (ostudzone) masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiać , aż powstanie miękkie , pulchne , nie przyklejające się do rąk i miski ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę) , aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką , podzielić na kawałki i z każdego toczyć równe wałeczki , cienkie jak ołówek. Wałeczki podzielić na mniejsze kawałki i zlepiać obwarzanki - kółka , ósemki (lub typowe precle). Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
W dużym , płaskim rondlu zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Do wrzątku wrzucać partiami wyrośnięte precle i gotować ok. 3 minuty (Ja gotowałam krócej. Według przepisu precle powinny najpierw opaść na dno , a dopiero po chwili wypłynąć , ale ciasto po wyrośnięciu jest tak lekkie , że precle od początku pływały na wierzchu).
Obgotowane precle odcedzić , dokładnie osączyć , ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i piec około 30 minut w temp. 180 st.C. na złoty kolor.

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

8

Cebularze

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Papryki faszerowane ryżem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Grzanki z camembertem i żurawi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczarki faszerowane ziemniak…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pasta z wędzonego pstrąga

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Fasolka szparagowa & cząber

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Małaj - kuchnia bukowińska

Laura Laura
Cafe Babilon

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

10

Szarlotka tatrzańska

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Zapomniane kaszubskie jadło

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

6

Nałęczowski, tradycyjnie polsk…

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Cebularze lubelskie

MarcinH MarcinH
Grahamka