PRECLE DROŻDŻOWE

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUpiekłam te precle już jakiś czas temu , ale poczekałam z wpisem , aż zacznie się Tydzień Kuchni Staropolskiej. Przepis miałam już od dawna w swoich notatkach , wycięty z jakiejś gazety i nawet nie wiedziałabym , że pasuje do tej akcji kulinarnej , gdyby nie dopisek pod tytułem: "staroświeckie niedzielne śniadanie". Pewnie dlatego staroświeckie , bo teraz bardziej popularne są "bajgle" (podobne w wykonaniu , ale inne w smaku) , a dlaczego niedzielne ? Przygotowanie takich precli zajmuje trochę czasu , więc żeby zdążyć na śniadanie trzeba by było wstać bardzo wcześnie albo... poświęcić na to leniwy , niedzielny poranek ;-) Jednak ja swoje upiekłam późnym popołudniem - część zjedliśmy jeszcze na ciepło , bez niczego , a część została na później , do sałatki.

Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży (dałam 2 op. suszonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła

- dodatkowo: 2 łyżki cukru do gotowania

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki , 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na puszystą masę.
Ogrzaną mąkę wymieszać z masą jajeczną , wyrośniętymi drożdżami i resztą mleka , dokładnie wyrobić (najpierw drewnianą łyżką , a potem ręką). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone (ostudzone) masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiać , aż powstanie miękkie , pulchne , nie przyklejające się do rąk i miski ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę) , aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką , podzielić na kawałki i z każdego toczyć równe wałeczki , cienkie jak ołówek. Wałeczki podzielić na mniejsze kawałki i zlepiać obwarzanki - kółka , ósemki (lub typowe precle). Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
W dużym , płaskim rondlu zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Do wrzątku wrzucać partiami wyrośnięte precle i gotować ok. 3 minuty (Ja gotowałam krócej. Według przepisu precle powinny najpierw opaść na dno , a dopiero po chwili wypłynąć , ale ciasto po wyrośnięciu jest tak lekkie , że precle od początku pływały na wierzchu).
Obgotowane precle odcedzić , dokładnie osączyć , ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i piec około 30 minut w temp. 180 st.C. na złoty kolor.

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

8

Cebularze

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

5

Strucla jagodowo-serowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Kluski śląskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drożdżówki z jagodami i lukrem

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Puszyste jagodzianki z kruszon…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Kapusta Pak Choi z łososiem.

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Pieczone roladki z kromek tost…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Muffiny z cukinią i szczypiork…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Bruschetta

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tosty z łososiem i borówkami

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Croissant z chorizo, pesto z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu