Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem

Sezon na dynię w pełni, warto więc korzystać z jej dobrodziejstw. Chociaż chyba przystopuję, gdyż mój ukochany zaczyna mi już narzekać, że trochę tej dyni już za dużo :-P A ja uwielbiam dynię! Tak czy inaczej dziś proponuję świetną i sycącą zupę na chłodne dni. Pożywna i zdrowa zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem w stylu orientalnym, bo z mleczkiem kokosowym, limonką, imbirem, cynamonem, chilli i czosnkiem niedźwiedzim. Podana z prażonymi migdałami i kolendrą jest bardzo przyjemną i rozgrzewającą propozycją obiadową na te jesienne wieczory. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości
  • 200 g szpinaku
  • 200 g czerwonej soczewicy, opłukanej
  • 2 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 do 1 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • sok z 2 limonek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i cukier brązowy
  • garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
  • liście kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej trochę oliwy, włóż cebulę, czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut do zeszklenia cebuli.
  2. Dodaj dynię i soczewicę wraz z czosnkiem niedźwiedzim, wlej mleko kokosowe i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy.
  3. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i kolendrą.

Smacznego!

Zdjęcie - Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pumpkin, spinach and lentil soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 900 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm dice
  • 200 g spinach leaves
  • 200 g red lentils, rinsed
  • 2 medium onion, finely chopped
  • 2 large garlic cloves, finely chopped
  • 1 litre vegetable or chicken stock
  • 400 ml can of coconut milk
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp ground ginger
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/4 tsp freshly grated nutmeg
  • 1/2 to 1 tsp ground chilli
  • 1 tsp dried wild garlic
  • juice of 2 limes
  • olive oil
  • salt, pepper and brown sugar
  • handful of toasted almond flakes to serve
  • coriander leaves to serve

Preparation:

  1. Heat some olive oil in a large saucepan, add garlic and onion with cumin, nutmeg, ginger, chilli and cinnamon and cook until soft.
  2. Add pumpkin and lentils with wild garlic, cover with stock and coconut milk, bring to boil, then simmer for around 20 mins until pumpkin is soft.
  3. Add spinach to the soup, simmer the soup again until the spinach is cooked (around 5minutes). Season with lime juice, salt, pepper and brown sugar.
  4. Serve with toasted almond flakes and coriander leaves.

Enjoy!

Zdjęcie - Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów