Powidła ze śliwek węgierek

Powidła ze śliwek węgierek

Śliwki idealnie wykorzystamy zimą. Przy gorącej herbacie i ploteczkach z koleżanką, świetnie będzie zanurzać łychę w salaterce ciepłych powideł. Mmmmmmm aż mi ślina cieknie po brodzie:)

Powidła ze śliwek węgierek

3 kg śliwek węgierek

1 kg cukru

2 cukry żelujące

Śliwki umyć, wydrążyć pestki i wrzucić do gara z odrobiną wody. Często mieszać aby nie przywierały do garnka. Gotować aż wyparuje nadmiar soku. Na koniec dodać cukier i cukier żelujący.

Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

Zdjęcie - Powidła ze śliwek węgierek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Powidła ze śliwek węgierek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Powidła ze śliwek węgierek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów