Powidła śliwkowe – przetwory 2014 – prosty przepis

Powidła śliwkowe to dla mnie kwintesencja końcówki lata. Uwielbiam w zimie kanapeczkę z powidłami. Zrobiłam je kilka dni temu, jeden słoik .. już zniknął, ale całe szczęście śliwki powinny być jeszcze przez jakiś czas, więc znajdę czas i zrobię kolejne słoiki, co i Wam polecam :)
Powidła śliwkowe
- 2 kg śliwek
- 0,5 kg cukru *
*cukier wtedy gdy śliwki po lekkim rozprażeniu nie są słodkie.
Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół i wyciągamy z nich pestki. Na suchą głęboką patelnię wrzucamy śliwki i podpalamy gaz i na malutkim ogniu gotujemy śliwki. Gotujemy przez około godzinę i mieszamy cały czas ( jeśli teraz śliwki nie są super słodkie – dodajemy cukier, mieszamy i jeszcze gotujemy przez 30 minut minimum ) . Wyłączamy gaz, odstawiamy patelnię i tak gotujemy śliwki przez kolejne 2 dni co najmniej przez godzinę. Po dwóch dniach przekładamy powidła do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.