Potrawka z kurczaka z agrestem

Potrawka z kurczaka z agrestem

Ciąg dalszy oczyszczania zamrażarki z letnich zapasów... :) Przyznam, że z początku podchodziłam sceptycznie do tego przepisu, ale – jak się okazało – zupełnie niesłusznie. Kurczak w połączeniu z kwaskowatym sosem agrestowym smakował wszystkim domownikom bez wyjątku. I z pewnością przypadnie do gustu wszystkim lubiącym połączenia „mięso + owoce”.

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka z agrestem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
POTRAWKA Z KURCZAKA Z AGRESTEM
(na 4 porcje)
600g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
2 szklanki bulionu z kurczaka,
250-300g agrestu (może być mrożony),
1 łyżka miodu,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
½ szklanki śmietanki kremówki,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
suszona bazylia,
sól i pieprz

Umyte mięso zalać w rondlu gorącym bulionem, gotować ok. 15 minut, wyjąć, nieco przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do bulionu wrzucić agrest i gotować chwilę, aż zmięknie. Trochę agrestu odłożyć, a resztę zmiksować blenderem wraz z bulionem. Następnie przetrzeć sos przez sitko, aby oddzielić pestki i skórkę.
W rondlu stopić masło, dodać mąkę i chwilkę smażyć. Następnie stopniowo wlewać agrestowy sos, cały czas mieszając. Dodać śmietankę, miód, skórkę otartą z cytryny, szczyptę suszonej bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Wrzucić odłożony wcześniej agrest.
Mięso z kurczaka można dodać do sosu i razem wymieszać, albo wyłożyć na talerz i dopiero wtedy polać sosem.
Podawać z ryżem – ja podałam żółty ryż curry.


ŻÓŁTY RYŻ CURRY
(na 4-5 porcji)
200g ryżu basmati,
1 łyżka masła,
1 mała cebula,
1 łyżeczka przyprawy curry,
½ łyżeczki kurkumy,
sól

Cebulę bardzo drobno posiekać. W rondlu z grubym dnem stopić masło i lekko zrumienić cebulkę. Następnie dodać curry i kurkumę, wymieszać, po czym wsypać ryż. Całość smażyć ok. 30 sekund, mieszając. Następnie zalać wodą tak, aby sięgała 1 cm ponad powierzchnie ryżu. Dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, aż ryż wchłonie wodę. Od czasu do czasu można zamieszać, żeby ryż nie przywarł do dna. W razie potrzeby można dolać trochę wody.


(inspiracja: książeczka „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej, z moimi modyfikacjami)

Kategorie przepisów