Porzeczkowe ptasie mleczko

Porzeczkowe ptasie mleczko

Zdjęcie - Porzeczkowe ptasie mleczko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciekawa jestem, czy lubicie czarne porzeczki? Ja muszę przyznać, że uwielbiam skubać takie prosto z krzaczka, bardzo lubię też dżem porzeczkowy wykorzystywać w wypiekach, bo genialnie przełamuje słodki smak i nadaje ciastom charakteru. W sezonie do wypieków częściej wykorzystuję czerwone, ale po hicie jakim jest przepis na kostkę porzeczkową z pianką na bazie świeżych porzeczek, postanowiłam wykombinować kolejne ciasto z tymi owocami. Tym razem wymyśliłam sobie czekoladowy spód ale nie biszkoptowy, tylko przypominający murzynka, a na nim galaretkę wykonaną ze świeżych porzeczek i do tego pianka z mleka skondensowanego przypominająca swoją konsystencją ptasie mleczko. Żeby się wygodnie kroiło, piankę przykryłam warstwą biszkoptów i jak w klasycznym ptasim mleczku polałam wszystko czekoladą. Cóż mogę napisać wyszło pysznie, owocowo i czekoladowo i nawet dzieciom smakowało mimo dość ostrego charakteru galaretki porzeczkowej.

Porzeczkowe ptasie mleczko - składniki i przygotowanie

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko, margarynę, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Studzimy

 

Galaretka porzeczkowa:

  • ok 800 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 100 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny

 Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Porzeczki zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Następnie blendujemy (można także przetrzeć przez sitko jeśli przeszkadzają wam pozostałości pestek i skórek)Po zblednowaniu do gorących porzeczek dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną, najlepiej lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

 

Pianka:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka np. o smaku owoców leśnych
  • 4 łyżeczki żelatyny

Galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Dobrze schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem aż powstanie dość gęsta piana, następnie wlewamy zimną galaretkę i miksujemy aż się połączy z pianą. Wykładamy na galaretkę porzeczkową

 

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
  • herbatniki ok 20 sztuk

Na piance układamy herbatniki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 


Zdjęcie - Porzeczkowe ptasie mleczko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Porzeczkowe ptasie mleczko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów