Porzeczkowe lody jogurtowe

Porzeczkowe lody jogurtowe



Zdjęcie - Porzeczkowe lody jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Kolejny pyszny domowy deser. Tym razem na upalne dni. Jeżeli komuś zalegają jeszcze w spiżarni własnoręcznie zrobione dżemy to to jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już w ten sposób lody truskawkowe i jagodowe. Ich zaletą jest to, że w przeciwieństwie do lodów na bazie świeżych owoców nie zamarzają tak mocno i w zasadzie od razu po wyjęciu z zamrażarki można je nakładać. Ich podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny typu greckiego. Wystarczy zmiksować te dwa składniki, ewentualnie dosłodzić miodem i baza do lodów gotowa. Bez sztucznych aromatów, konserwantów i surowych jajek, których wiele osób się obawia w przypadku domowych lodów.
Zdjęcie - Porzeczkowe lody jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego dbajmy o to by nie zabrakło ich w naszej codziennej diecie. Wapń nie tylko odgrywa bardzo istotną rolę w procesie budowy i wzmacniania kości oraz zębów u dzieci i młodzieży ale także odpowiada za procesy krzepnięcia krwi i wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego, przez co może zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości, którą tak bardzo są zagrożone nasze dzieci. Tak więc zamiast batonika dajmy dziecku na deser domowe lody.”
Zdjęcie - Porzeczkowe lody jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porzeczkowe lody jogurtowe (przepis własny)
Składniki :

500g jogurtu naturalnego typu greckiego

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki o poj. 350ml (u mnie domowej produkcji z tego przepisu)

2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Do kielicha blendera przełożyć jogurt naturalny i dżem z czarnej porzeczki. Dodać ewentualnie 2 łyżki miodu w zależności od tego jak słodki będziecie mieć dżem i jakie lody lubicie, bardziej czy mniej słodkie. Wszystko dokładnie zmiksować. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją. Lody można przygotować także bez jej użycia. W takim przypadku należy przelać mieszaninę do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać masę trzepaczką rózgową lub widelcem aby nie wytworzyły się kryształki lodu.
Smacznego :)
Aronia
Przepis bierze udział w konkursie
Zdjęcie - Porzeczkowe lody jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów