Porzeczkowa tarta z bezą

Porzeczkowa tarta z bezą
Przeglądając ostatnio Małą cukierenkę trafiłam na kruche ciasto z porzeczkami. Nigdy takiego nie robiłam, więc od razu zaczęłam poszukiwania porzeczek i oto jest. Kruche ciasto zrobiłam według prostego przepisu, który zawsze się u mnie sprawdza. Porzeczki przełamują słodki smak bezy i całość jest naprawdę pyszna :) Jeśli jeszcze macie porzeczki, albo wiecie gdzie można je dostać, szybko się w nie zaopatrzcie i do dzieła :)

Zdjęcie - Porzeczkowa tarta z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co potrzebujemy:

Ciasto
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny/masła
  • 50 g cukru/cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Pozostałe składniki
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 3 białka
  • 80 g cukru


1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i

masło (w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę (wcześniej smarujemy ją
tłuszczem) i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.


2. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy partiami cukier. Miksujemy, aż do
Zdjęcie - Porzeczkowa tarta z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami rozpuszczenia cukru.

3. Do ubitych białek dodajemy umyte porzeczki, całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto.

4. Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

SMACZNEGO ;)

Kategorie przepisów