Portugalskie tapas

Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do wina lub piwa w barach Hiszpanii i Portugalii. Mogą być podawane na zimno jak i na ciepło, zwykle jednak serwowane są w taki sposób, by można było jeść je wykałaczkami. Tapasem mogą być zarówno oliwki w miseczce, pokrojony ser lub wędlina, jak i np. miniklopsiki albondigas lub patatas bravas.
Dziś chciałam pokazać Wam tapas podobne to tych, które podano nam w jednym z lizbońskich barów jako dodatek do wina. Są to małe kanapeczki z pastą z sardynek i rozmaitymi dodatkami.
Na zdjęciu zamieściłam także przywiezioną z Lizbony moirę – ciemną wędlinę o dość zaskakującym smaku, wyrabianej z wieprzowego mięsa i podrobów z dodatkiem czerwonego wina (stąd kolor).
PORTUGALSKIE TAPAS
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bagienkę pokroić na małe kromki i opiec w piekarniku na złocisty kolor (około 7 minut). Ostrożnie wyjąć i wszystkie posmarować pastą z sardynek.
Na jedną część kanapek nałożyć po plasterku chorizo i połówce oliwki, spiąć wykałaczką (jak na zdjęciu).
Na drugą część nałożyć filecik anchois i połówkę pomidorka, spiąć wykałaczką.
Na trzecią część nałożyć plaster konserwowego ogórka i oliwkę, również spiąć wykałaczką.
Dodatkowo warto podać oliwki w miseczce, pokrojoną wędlinę i sery.
Lizbońska zatoka portowa:
Dziś chciałam pokazać Wam tapas podobne to tych, które podano nam w jednym z lizbońskich barów jako dodatek do wina. Są to małe kanapeczki z pastą z sardynek i rozmaitymi dodatkami.
Na zdjęciu zamieściłam także przywiezioną z Lizbony moirę – ciemną wędlinę o dość zaskakującym smaku, wyrabianej z wieprzowego mięsa i podrobów z dodatkiem czerwonego wina (stąd kolor).

PORTUGALSKIE TAPAS
- 1 długa bagietka,
- pasta z sardynek,
- kilka cienkich plasterków chorizo,
- kilka filecików anchois,
- kilka plasterków ogórka konserwowego,
- czarne oliwki bez pestek,
- pomidorki koktajlowe
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bagienkę pokroić na małe kromki i opiec w piekarniku na złocisty kolor (około 7 minut). Ostrożnie wyjąć i wszystkie posmarować pastą z sardynek.
Na jedną część kanapek nałożyć po plasterku chorizo i połówce oliwki, spiąć wykałaczką (jak na zdjęciu).
Na drugą część nałożyć filecik anchois i połówkę pomidorka, spiąć wykałaczką.
Na trzecią część nałożyć plaster konserwowego ogórka i oliwkę, również spiąć wykałaczką.
Dodatkowo warto podać oliwki w miseczce, pokrojoną wędlinę i sery.

Lizbońska zatoka portowa:
