Portugalia: Pastéis de Belém


Babeczki z ciasta francuskiego.
Przepis znaleziony na tej stronie.
Babeczki pyszne - kruche i kremowe :)
Babeczki z Belém (Pastéis de Belém)
Składniki:
- mrożone ciasto francuskie - 40 dkg- ja miałam tylko 275 g
- żółtka - 5 szt
- masło - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- mleko - 400 ml
- cukier puder - 15 dkg
- cukier waniliowy - 1 szt
- cynamon - 1 łyżeczka
Mąkę rozprowadzić w mleku, dodać 10 dag cukru, cukier waniliowy i żółtka. Garnek z mlekiem wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą i ubijać krem do chwili, aż zgęstnieje. Nałożyć krem do babeczek i piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C, aż krem się przyrumieni.
Posypać babeczki cynamonem i pozostałym cukrem. Podawać do kawy.