Poncz z żurawiną

Poncz z  żurawiną

Jeśli przypadkiem przyszło Wam do głowy iść w 15 stopniowy mróz na lodowisko a po powrocie stukacie się w czoło bo nie możecie się rozgrzać to polecam Wam poncz. Gorący, mocny i słodki  z korzenną nutą zadziała błyskawicznie.

Zdjęcie - Poncz z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4 porcje:

  • 250 ml soku żurawinowego
  • 100 ml rumu
  • 100 ml wiśniówki
  • 300 g żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • kawałek skórki cytryny
  • 400 ml wrzątku

Sok żurawinowy, rum i wiśniówkę podgrzać z cukrem. Żurawinę, cynamon, i skórkę  z cytryny gotować w soku ok. 2 minut na małym ogniu. Odstawić na około 10 minut. Wlać wrzątek. Rozlać do szklanek.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów