Pomidorowa z pieczonych pomidorów

Aktualnie są najlepsze pomidory pod słońcem. Pomidorową z koncentratu albo z puszki będziemy jeść zimą i wiosną, teraz zachęcam do zrobienia zupy ze świeżych warzyw. Dzięki pieczeniu pomidory nabierają głębokiego smaku, przechodzą aromatem czosnku, bazylii i rozmarynu. Nie ma teraz lepszej zupy! Spróbujcie koniecznie.
- 2kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 3 gałązki rozmarynu
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 300ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)
Pomidory kroję na ćwiartki, układam na blachę, dodaję liście bazylii, rozmaryn, czosnek w kawałkach, całość solę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200oC i piekę godzinę. Zdejmuję skórę z upieczonych pomidorów, przekładam wszystko do blendera, miksuję niezbyt długo, tak aby zupa nie była całkiem gładka. Jeśli chcę uzyskać gładką zupę krem dolewam bulion i miksuję. W razie potrzeby przecieram przez sito.
Gotuję ok. 10 minut na małym ogniu, doprawiam solą i pieprzem.
Podaję z płatkami parmezanu, liskiem bazylii, oliwą i świeżo zmielonym pieprzem.