Pomidorowa na boczku

Pomidorowa na  boczku

 Zdjęcie - Pomidorowa na  boczku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

duży i gruby plaster wędzonego boczku

puszka pomidorów włoskich bez skórki

ok. pół puszki przecieru pomidorowego (może być więcej) - najlepiej Passata Rustica - producent bez znaczenia

4 ząbki czosnku

garść czerwonej soczewicy

garść zielonej soczewicy

szklanka wody albo rosołu

oregano, bazylia, pieprz, trochę płatków ostrej papryki i sól


Boczek pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam w garnku o grubym dnie. Można dodać odrobinę oleju. Tłuszcz z baczku misi się wytopić. Następnie dodałam posiekany grubo czosnek - podsmażyłam. Dorzuciłam pomidory z puszki (jeśli nie są pokrojone, to trzeba je rozdrobnić) - zamieszałam i podsmażyłam. Dolałam wody i przecieru - zamieszałam i dodałam przypraw - wszystkich poza solą, którą dodałam na końcu. Dorzuciłam soczewicy, przykryłam i na małym ogniu gotowałam ok 30 -40 minut. Na koniec posoliłam do smaku. Jeżeli zupa wyda się za gęsta, zawsze można dolać nieco więcej wody/rosołu.

Kategorie przepisów