Pomarańczowy sernik na zimno

Pomarańczowy sernik na zimno
  • SKŁADNIKI:
  • ( blacha 20-22)
  • BISZKOPT:
  • - jajka - 4 szt
  • - mąka pszenna - 4 łyżki
  • - kakao - 1 łyżka
  • - cukier - 4 łyżki
  • MASA :
  • - twaróg - 500 g
  • - galaretka pomarańczowa - 2 op
  • - śmietana 30% - 250 ml
  • - sok cytrynowy - 1 łyżka
  • - cukier puder - 3 łyżki
  • - cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • DODATKOWO :
  • - galaretka pomarańczowa - 2 op
  • - pomarańcze - 2 szt

 

 

Ja co prawda do wielbicieli serników na zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną przyjemnością.

Specjalnie dla Niej zrobiłam jego kolejną wersję – z soczystymi pomarańczami.

To był rewelacyjny wybór , gdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami spowrotem do gorącego lata i słonecznych dni.

Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki!

Zobaczcie jakie to proste!

Zdjęcie - Pomarańczowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Zimne białka oddzielamy od żółtek

( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

Ubijamy je na sztywną pianę .

Pod koniec ubijania ,  stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

Mąkę przesiewamy z kakaem,  a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki 

( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

Boków NICZYM nie smarujemy.

Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

 ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

 MASA:

Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.

Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.

Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.

Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

CAŁOŚĆ:

 Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.

Odstawiamy do tężenia.

Owoce obieramy , kroimy w plastry i układamy na masie serowej.

Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Gotowe!

Zdjęcie - Pomarańczowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Pomarańczowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów