pomarańczowe muffiny

Dostałam od Mamy piękne talerzyki deserowe w muffinki. Komplet to cztery sztuki a każdy inny, każdy śliczny, postanowiłam dopasować muffinki do talerzyków. Odsłona pierwsza.
Pomarańczowe muffiny (porcja na 10 sztuk 5cm)
Utrzeć masło z cukrem i dodać skórkę startą z pomarańczy. Dodać jajka i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać mleko. Całość należy wymieszać, ale nie musi to być idealnie gładka masa. Ciasto przełożyć do formy do muffinek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Pomarańczowe muffiny (porcja na 10 sztuk 5cm)
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- skórka starta z jednej pomarańczy
- krem to serek ricotta z cukrem pudrem udekorowane smażoną skórką z pomarańczy w syropie
