Pomarańczowe kokosanki z amarantusem

Pomarańczowe kokosanki z amarantusem
Przepadam za wypiekami z dodatkiem wiórków kokosowych, właściwie prawie zawsze je dodaję ;) Dlatego te ciastka, których bazę stanowią wiórki należą do grona moich ulubieńców. Bardzo silną inspiracją był ten przepis. Od siebie dodałam jeszcze popping z amarantusa, żeby bardziej chrupało :) Jeśli go nie macie, dodajcie tyle samo wiórek kokosowych. Zapewniam, że nie będziecie chcieli więcej kupić kokosanek w sklepie, bo się nie umywają do tych ;) Zdjęcie - Pomarańczowe kokosanki z amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pomarańczowe kokosanki z amarantusem
- 200 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki (u mnie pszennej z pełnego przemiału)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 duża pomarańcza/ 2 mniejsze
- szczypta soli

Z wymoczonej i umytej pomarańczy należy otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dolewaj partiami sok z pomarańczy. Zagniataj masę, jeśli wszystko będzie spójne, nie musisz dodawać więcej soku. Jeśli będzie za suche, dolej jeszcze trochę soku. Z masy formujemy ciastka dowolnej wielkości. Zdjęcie - Pomarańczowe kokosanki z amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów