Pomarańczowe brownie


Totalny odjazd... Uwielbiam czekoladowe ulepki, uwielbiam duet czekolada&pomarańcza. I jak tu się odchudzać!? Na szczęście brownie było pieczone dla KaTarzynki i ona też wzięła go choć trochę na siebie. He he.
Weźmy:
200 g brązowego cukru trzcinowego
100 g masła
100 ml mąki
100 ml kakao
jajko
łyżeczkę cukru z wanilią
sok i skórkę otartą z połowy pomarańczy
2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g gorzkiej czekolady (posiekanej na kawałki)
szczyptę soli
1/2 łyżeczki sody
Cukier zmiksować z roztopionym masłem, dodać jajko i zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać mąkę, kakao, stratą skórkę, sok, sól i sodę, ucierać dalej. Następnie wmieszać posiekaną skórkę kandyzowaną i czekoladę. Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i piec ok. 20 minut.