Pomarańczowa tarta
Kruche ciasto:
16 dag mąki
8 dag zimnego masła
6 dag cukru pudru
1 małe jajko
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
8 dag masła
4 jajka
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
3 łyżki soku pomarańczowego
4 dag cukru pudru
100 ml śmietany 30%
1 łyżka mielonych migdałów
Krem pomarańczowy:
25 dag serka mascarpone
1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)
1 szklanka mleka
4-5 łyżek cukru
kilka kropli aromatu pomarańczowego
2 torebki żelfixu
Do dekoracji:
skórka pomarańczowa przesmażona w cukrze
0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zarobić kruche ciasto, uformować je w kulę, owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i rozłożyć w formie do tarty.
Ciasto posypać mielonymi migdałami.
Masło na masę roztopić i ostudzić.
Jajka, cukier, śmietanę, skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku pomarańczowego zmiksować.
Następnie dodać masło i resztę soku., wymieszać.
Masę wylać na ciasto.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 ºC i piec 40-50 min.
Gotową tartę wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W połowie mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier.
Drugą połowę zagotować, wlać masę budyniową i zagotować jeszcze raz.
Budyń ostudzić.
Serek zmiksować z budyniem, żelfixem i aromatem pomarańczowym.
Krem wyłożyć na tartę.
W rondelku zagotować połowę soku pomarańczowego, dodać skórkę pomarańczową.
Chwilę razem gotować, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z resztą soku.
Po ostudzeniu skórki rozłożyć na wierzchu tarty.