Pomarańczowa chałka na zakwasie

Pomarańczowa chałka na zakwasie

                   Kolejna fantastyczna chałka z przepisu Tatter. Pyszna, cytrusowa, z dodatkiem orzechów, skórki pomarańczowej i żurawin. Bardzo nam smakowała. Blogi Tatter to po prostu kopalnia wiedzy i wspaniałych przepisów. Dziękuję Ci Pusiu za kolejną pyszną recepturę oraz za rady w sprawie zakwasu pszennego, który ma się całkiem dobrze :)

Zdjęcie - Pomarańczowa chałka na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pomarańczowa chałka na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*270g zaczynu zakwasowego pszennego 100% hydracji

*160g soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)

*2 jajka

*65g drobnego cukru

*50g oleju z orzechów laskowych lub wloskich

*540g bialej pszennej maki chlebowej

*5g świeżych drożdży (opcjonalnie)

*2 czubate lyzki skorki otartej z pomaranczy

*2 czubate łyżki kandyzownej skórki pomarańczowej

*75g rodzynków lub żurawin (u mnie żurawiny)

*75g orzechów włoskich/laskowych/pekanów (dałam laskowe)


 

Lukier (opcjonalnie, ja nie robiłam):

*1 łyżka soku z pomarańczy

*1 łyżka Grand Marnier

*cukier puder

 

Wykonanie:

Do dużej miski wlać zakwas, dodać sok, jajka, cukier i olej. Wymieszać dokładnie. Do płynów wsypać mąkę z pokruszonymi drożdżami (opcjonalnie) oraz skórkę otarta z pomarańczy i po krótkim przemieszaniu wyłożyć ciasto na stół i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto ma byc sprężyste. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny (warto złożyć w połowie czasu). Ciasto bez drożdży będzie wyrastało dłużej.

Dobrze wyrośnięte ciasto wyłożyć na stół i podzielić na dwie części. Każdą rozciągnąć w prostokąt i posypać przygotowanymi bakaliami. Zwinąć w rulon i delikatnie rozciągnąć go tak, aby miał ok 60cm. Złożyć wałek na pół i przepleść. Gotowe chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i zostawić do wyrosniecia na 1 godzine (bez drożdży dłużej).

Rozgrzać piec do 200C wraz z kamieniem (ja nie mam kamienia). Wyrośnięte chałki włożyć do gorącego piekarnika i piec ok 25-30 min. 
Ciasto mozna podzielic na wiecej czesci (4-5-6) i po uksztaltowaniu waleczkow zaplatac ozdobne chalki.

Ciepłą jeszcze chałkę można polukrowac (utrzeć cukier z sokiem pomarańczowym i Grand Marnier).


Smacznego :)

Zdjęcie - Pomarańczowa chałka na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pomarańczowa chałka na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów