Półfrancuskie ciastka z marmoladą

Przygotowanie typowego ciasta francuskiego zajmuje mnóstwo czasu , ale już półfrancuskiego trwa dosłownie kilka minut (należy je co prawda jeszcze potem schłodzić , ale tylko jeden raz i nie potrzeba wielokrotnie wałkować ;-) Czyli w sumie ciasteczka są całkiem proste do wykonania , zaledwie kilkuskładnikowe i co najważniejsze bardzo smaczne. Można oczywiście formować z ciasta dowolne kształty - rogaliki , rożki , wiatraczki... Ja zrobiłam rurki , z marmoladą (jest gęsta , więc nie wypływa podczas pieczenia) oraz kopertki , nadziane rzadszym dżemem.
P.S. Znowu trochę "zimowy" przepis , ale obiecuję , że następny już będzie bardziej na czasie ;-)
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 250 g margaryny
- 1 szkl. gęstej , kwaśnej śmietany
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z margaryną , stopniowo dodawać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto dość cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Zależnie od tego , jaki kształt ciasteczek chcemy uzyskać , nakładać marmoladę wzdłuż jednego boku i zwijać w ruloniki lub też nakładać marmoladę (albo dżem) na środek i składać w kopertę , zlepiając tylko rogi kwadratów. Piec w temp. 200 st.C na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.