Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami
            
                    
Dzisiaj zapraszam na pomarańczowe polędwiczki. Zima to idealny czas na wszechstronne wykorzystywanie pomarańczy, trzeba korzystać :)
  
Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami
 
Polędwiczki oczyścić z błonek, pokroić na centymetrowej grubości plastry i rozgnieść dłonią. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na złoto na oleju. W rondelku wymieszać sok z pomarańczy z miodem i zredukować, można na koniec dla zagęszczenia dodać łyżkę masła. Dodać sos do polędwiczek, razem podgrzać, dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek.                
                
                Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami
- 700g polędwiczek wieprzowych
 - pół szklanki soku z pomarańczy
 - 2 łyżki miodu
 - 1 pomarańcz
 - sól, pieprz
 - masło
 - olej
 
 
Polędwiczki oczyścić z błonek, pokroić na centymetrowej grubości plastry i rozgnieść dłonią. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na złoto na oleju. W rondelku wymieszać sok z pomarańczy z miodem i zredukować, można na koniec dla zagęszczenia dodać łyżkę masła. Dodać sos do polędwiczek, razem podgrzać, dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek.