Polędwiczki w sosie pomarańczowym

Polędwiczki w sosie pomarańczowym
Z cyklu "obiad na niedzielę"...
W tygodniu zazwyczaj jemy "na szybko". Czasem zdarza się wręcz, że obiadu nie ma, bo nikt nie ma czasu go ugotować. W niedzielę za to zawsze siadamy razem do stołu. Wspólny posiłek się celebruje.
Nie jesteśmy rodziną idealną. Ale ten jeden wspólny posiłek tygodniowo daje mi jakąś odrobinę poczucia "normalności". Można by powiedzieć, że nie jest ważne, co jemy, a ważne, że razem. Ale takie bardziej odświętne i ładnie podane danie zawsze przyjemniej wpływa na atmosferę... :)

Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

POLĘDWICZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
(dla 4 osób)
500g polędwiczek wieprzowych,
sok z 3 pomarańczy (co najmniej 1 szklanka),
ćwierć szklanki białego wina,
ząbek czosnku,
łyżka jasnego sosu sojowego,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju,

Umyte i osuszone polędwiczki podzielić na kilka części, oprószyć pieprzem i mąką ziemniaczaną. W głębokim rondlu rozgrzać mocno tłuszcz i obsmażyć polędwiczki na rumiano partiami, wyjąć, posolić i odłożyć na bok.
W tym samym naczyniu, nie wylewając tłuszczu, wlać sok pomarańczowy i sos sojowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotować. Wlać wino, włożyć mięso i dusić pod lekko uchyloną pokrywką, aż polędwiczki będą miękkie, a sos wyraźnie się zredukuje. Pokroić na plastry, podawać z kuskusem. Do dekoracji można użyć plasterków pomarańczy i listków mięty.

Kuskus: 300g kuskusu wymieszać z płaską łyżeczką proszkowanego imbiru, zalać bulionem warzywnym tak, aby sięgał 0,5 cm ponad poziomem kaszki, przykryć i odstawić na 5-10 minut, po czym rozdrobnić widelcem.

Przepis znalazłam dość dawno temu w "Poradniku Domowym". Polecam, polędwiczki są bardzo smaczne, a do tego eleganckie i na pewno zdadzą egzamin przy niejednej "ważnej okazji" :)

Kategorie przepisów