Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru

Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru
Wolnowar cały czas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin i gotowe. Mięso bardzo miękkie (uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej ), sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega na tym, że wrzucam składniki i na parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam!
Oryginalny przepis tutaj

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki
ok 1 kg polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek)
marynata:
¼ szklanki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 szalotka posiekana
1 łyżka prażonej cebuli -lekko rozgniecionej
4 ząbki czosnku posiekane drobno

przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, starannie oczyścić z błon.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Na dno misy nalać 2 - 3 łyżki marynaty, na nie j ułożyć polędwiczki - jedna obok drugiej, i zalać resztą marynaty.
Ustawić na program low i gotować 5 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie. Po 2 i po 4 godzinach można polędwiczki odwrócić ale nie jest to konieczne. Po wyjęciu pokroić ostrym nożem w grube plastry. Polać sosem i podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. Smacznego!

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów