Polędwiczka w sosie winno-miodowym

Polędwiczka w sosie  winno-miodowym

Mięsem idealnym do przyrządzania jest polędwiczka wieprzowa zwana słodką. Jest delikatna, krucha, nie trzeba jej długo obrabiać i do tego idealnie komponuje się z wieloma składnikami, które występują w mojej kuchni. W białym winie dusiłam ją już nie raz ale dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem miodu. I koniecznie z fasolką szparagową, moim zdaniem jest to najlepszy dodatek do polędwiczki.

Zdjęcie - Polędwiczka w sosie  winno-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 polędwiczka
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml wytrawnego sherry
  • 4 łyżeczki miodu
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • imbir
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Włożyć do niej mięso i marynować kilka godzin a najlepiej całą noc. Na  patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć wyjętą z marynaty polędwiczkę. Dodać cebulę i kiedy jest już miękka wlać trochę płynu z marynaty. Dusić polędwiczkę około 30 min. W razie potrzeby dolewać płyn. Doprawić do smaku. Fasolkę ugotować oddzielnie i ugotowaną dodać do polędwiczki i dokładnie wymieszać ją z sosem winno - miodowym.

Smacznego:)

Kategorie przepisów