Polędwiczka otulona mięsem

Polędwiczka otulona mięsem

Jeśli potrzebujecie ciekawego pomysłu na obiad a jednocześnie nie chcecie się zbytnio narobić proponuję taką roladkę z polędwiczki wieprzowej. Wystarczy zawinąć ją ładnie w masę z mięsa mielonego,  wstawić do piekarnika i obiad praktycznie gotowy.

Zdjęcie - Polędwiczka otulona mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 wieprzowa polędwiczka
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z indyka)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • oliwa

Polędwiczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i oliwą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z jajkiem, majonezem, posiekaną pietruszką. Dokładnie wyrobić mięsną masę przyprawiając solą i pieprzem.

Na dużym kawałku folii aluminowej posmarowanej oliwą rozłożyć mięso. Dłuższy brzeg powinien miec długośc polędwiczki. Na brzegu masy mięsnej ułożyć polędwiczkę i delikatnie zwijać, można to zrobić pomagając sobie folią. Uformować roladę, zawinąć w folię, zawijając brzegi. Przełożyć mięso do brytfanki iwstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-60 min. Rolada nadaje się na obiad a jeszcze lepiej smakuje na zimno.

Smacznego:)

Kategorie przepisów