Polędwica wieprzowa z podgrzybkami i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Polędwica wieprzowa z podgrzybkami i  suszonymi  pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 polędwica wieprzowa

 ok 0,5 kg świeżych podgrzybków

natka pietruszki

2  łyżki masła

0,5 szklanki śmietanki  30%

cebula

1 ząbek czosnku

4 płaty suszonych pomidorów

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

olej do smażenia polędwicy

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki,  dobrze opłukać.

Plastry pomidorów zalać wrzątkiem, odcedzić i pokroić.

Polędwicę oczyśćić z błon, umyć , osuszyć, pokroić na plastry (ok 2 cm) i lekko zbić trzonkiem noża.

Mięso posolić, oprószyć pieprzem i mąką, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zdjąć z patelni i  odstawić w ciepłe miejsce.

Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać  grzyby, doprawić solą, pieprzem dodać ziele angielskie,  listek laurowy i ząbek czosnku przeciśniety przez praskę.

Grzyby dusić  chwilę we własnym sosie, po czym dodać pokrojone pomidory, śmietankę i mięso. Dusić do miękości, w razie potrzeby  podlewając wodą.

Do gotowej  potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

2

Karnawałowy garnuszek smakosz…

figmara figmara
figowe smaki

Barszcz biały wielkanocny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szynka glazurowana dla NieAler…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Murzin wielkanocny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Schab gotowany (5-minutowy)

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Żurek na domowym zakwasie

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Porowa jaglanka z ciecierzycą…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Eskalopki cielęce w sosie z ka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

3

Potrawka z kurczaka

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Łosoś i gnocchi w sosie szafra…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kacze udka z orientalną nutą

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ossobuco, czyli gicz cielęca p…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny