Polędwica wieprzowa w sosie sherry

Polędwica wieprzowa w sosie  sherry

Dzisiaj polecam danie, którym zachwycilam się od pierwszego razu. Połączenie wina, suszonych śliwek, warzyw i ziół daje niezwykłą mieszankę zapachów i  smaków. Można ją zjeść na obiad lub pokrojoną i ładnie ułożoną na talerzu, podać gościom. W obu przypadkach będzie hitem. Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni.

Zdjęcie - Polędwica wieprzowa w sosie  sherry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 60 dag słodkiej polędwiczki wieprzowej
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 6 dag selera
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 ml wytrawnej sherry
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na połowę rozgrzanego oleju. Marchew i seler oczyścić, pokroić, dodać do cebuli. Jarzyny zrumienić. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, zmiażdżony czosnek oraz połowę tymianku. Smażyć jeszcze około 2 minut, dodać sherry i pokrojone śliwki. Zamieszać i trzymać w cieple. Polędwicę natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć polędwicę, obsmażyć krótko na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przykryć, dusić do miękkości  podlewając wodą. Mięso obrócić w połowie duszenia. Gotową polędwicę pokroić w plastry. Sos z pieczenia połączyć z sosem jarzynowym z sherry. Przed podaniem posypać tymiankiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów