Poduszeczki karnawałowe


- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Co roku, w karnawale, robię faworki ale zawsze też chcę wypróbować coś nowego, co wpisuje się w klimat tłustoczwartkowy.W tym roku są to poduszeczki. Małe, chrupiące i takie urocze. Wspaniale smakują pierwszego dnia, drugiego może też , niestety nie wiem bo nie przetrwały tak długo:)
Składniki- mąka pszenna - 400 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 50 g
- masło - 30 g
- sól - 1 szczypta
- jajko - 2 jajka
- mleko - 1/2 szklanki
- spirytus - 20 ml
- tłuszcz do smażenia
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól i proszek do pieczenia. Dodać cukier i masło i posiekać nożem, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodać stopniowo mleko i spirytus. Dodawać kolejno jajka i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować cienko, pociąć na paski następnie na kwadraty.
Na głebokiej patelni rozgrzać olej i wrzucać kwadraciki ciasta. Smażyć na brązowo z każdej strony. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, Po odsączeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego:)