Podsmażana kaczka z brokułami i papryką

Bardzo lubię mięso kaczki, pewnie też dlatego, że tak rzadko mam okazję go jeść i takie danie zawsze jest dla mnie czymś „specjalnym” :) Tym razem skorzystałam z przepisu z kuchni chińskiej na kawałki kaczki w cieście wraz ze smażonymi warzywami. Dodatkowego smaczku nadaje tu sezam. Danie jest bardzo smaczne, choć wg mnie nieco zbyt tłuste – na drugi raz nie smażyłabym warzyw w głębokim tłuszczu, a jedynie podsmażyła je na małej ilości oleju.

PODSMAŻANA KACZKA Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ
(na 4 porcje)
1 białko,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
450g filetów z kaczki (bez skóry),
olej roślinny do głębokiego smażenia,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
125g brokułów (mogą być mrożone),
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry (zastąpiłam zwykłym białym wytrawnym winem),
1 łyżeczka jasnego brązowego cukru,
125 ml bulionu z kurczaka,
1 łyżka ziarna sezamowego
W misce roztrzepać białko razem z mąką kukurydzianą. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z białkiem. Odstawić na 30 minut.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mrożone brokuły wrzucić do gotującej się wody i odcedzić, gdy tylko woda zawrze. Przelać zimną wodą i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na mniejsze różyczki (świeżych brokułów nie trzeba obgotowywać, wystarczy podzielić je na mniejsze cząstki).
W woku bardzo mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wrzucić kawałki mięsa i smażyć przez 4-5 minut, aż będzie chrupiąca. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym.
Wrzucić do woka paprykę i brokuły. Smażyć 2-3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Zlać z woka prawie cały tłuszcz, zostawiając 2 łyżki, i postawić z powrotem na ogniu. Dodać posiekany czosnek i smażyć, mieszając, przez pół minuty. Dodać sos sojowy, wino, cukier oraz bulion i zagotować. Dodać kaczkę i usmażone warzywa, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerze i posypać ziarnem sezamowym.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")

PODSMAŻANA KACZKA Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ
(na 4 porcje)
1 białko,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
450g filetów z kaczki (bez skóry),
olej roślinny do głębokiego smażenia,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
125g brokułów (mogą być mrożone),
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry (zastąpiłam zwykłym białym wytrawnym winem),
1 łyżeczka jasnego brązowego cukru,
125 ml bulionu z kurczaka,
1 łyżka ziarna sezamowego
W misce roztrzepać białko razem z mąką kukurydzianą. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z białkiem. Odstawić na 30 minut.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mrożone brokuły wrzucić do gotującej się wody i odcedzić, gdy tylko woda zawrze. Przelać zimną wodą i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na mniejsze różyczki (świeżych brokułów nie trzeba obgotowywać, wystarczy podzielić je na mniejsze cząstki).
W woku bardzo mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wrzucić kawałki mięsa i smażyć przez 4-5 minut, aż będzie chrupiąca. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym.
Wrzucić do woka paprykę i brokuły. Smażyć 2-3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Zlać z woka prawie cały tłuszcz, zostawiając 2 łyżki, i postawić z powrotem na ogniu. Dodać posiekany czosnek i smażyć, mieszając, przez pół minuty. Dodać sos sojowy, wino, cukier oraz bulion i zagotować. Dodać kaczkę i usmażone warzywa, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerze i posypać ziarnem sezamowym.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")


